Неке моје песме су постале народне

Ово све што се сада догађа, треба претворити у терапију. Морамо бити скромнији и стрпљивији у свему, па и у понашању, каже за Нова.рс песник Љубивоје Ршумовић Ршум, који ће се сутра, у 18 сати по нашем времену, онлајн дружити са децом у дијаспори поводом прославе Дана захвалности у Сједињеним Америчким Државама. Догађај организује онлајн школа српског језика, културе и традиције “Сава” чији ђаци већином живе у Америци, где поменути празник има огроман значај.

– Ово ће ми бити прво онлајн искуство “преко баре”. Како је почело ово све са короном, рецитовао сам виртуелно своје песме које су деца тражила, као и њихови родитељи – прича чувени дечји песник и додаје да су биле и остале најтраженије “Домовина се брани лепотом” и “ Деца су украс света”.

Песме “Домовина се брани лепотом” и “ Деца су украс света” су, да тако кажем, постале народне песме, више нису моје.

Ршум нам открива да ће сутра прво рецитовати “Здравицу народу српском”.

– То су ми организатори одмах тражили, наручили. А онда ћу испуњавати жеље и читаћу неке своје стихове и разговарати са децом, младим људима, можда и са родитељима, тако да то свима на крају буде занимљиво искуство. Ја сам овај случај назвао електронска срећа, јер у овој општој несрећи ето прилике да се повежемо са нашом децом на целој планети.

Фото: Немања Јовановић

Овој прослави, која ће бити интерактивна радионица, моћи ће да присуствују и малишани из Србије, као и деца деца широм дијаспоре, путем апликације Зоом. Догађај ће бити праћен на друштвеним мрежама школе “Сава”.

Деца која на прослави изрецитују неку Ршумову песму добиће на дар вредну књигу са потписом чувеног песника. Међу поклон књигама налазе се две збирке поезије “Дете са седам језика” и “Одакле су делије” и књига прича из детињства “Три чвора на трепавици”.

Наш саговорник признаје да с нестрпљењем очекује сусрет са децом и младима, јер због коронавируса више не шета по журкама.

– Трудим се да поштујем оно што се мора, да носим маску и редовно перем руке, оно основно. А све друго је у Божјим рукама. И пишем. Ово је прилика за мене и моје колеге да дамо машти маха. Нисам ја то рекао, него стари неки филозофи, да човек не мора обилазити пешке око планете, довољно је да обиђе око своје куће и притом да размишља, да машта, да ведро мисли и ведро се понаша. Ведрина, то је рецепт Душка Радовића, она је предуслов за рад са младима и децом. И писање за њих подразумева ведрину. Он је писце који ведро мисле и пишу назвао Сарадници Сунца. И ја сам то узео за назив своје академије – ведро нам прича чувени дечји песник.

На његовој академији чије је седиште у Љубишу, две године заредом се обавља обука талентоване деце за писање.

– Прошле године смо имали осморо, а ове десеторо најбољих на неким фестивалима, који су награђивани. Али за разлику од лане, када смо били заједно у Љубишу, сада смо први и последњи пут, надам се, били на вези онлајн, како се то данас каже. Надам се да ћемо догодине сви бити опет на Златибору, у нетакнутој природи, где ћемо моћи од природе и о природи да научимо штошта – оптимистички је рекао легендарни песник.

Поред Љубивоја Ршумовића, на сутрашњој онлајн прослави почасни гости биће и представници Дечјег културног центра Београда који ће представити свој актуелни конкурс “Домовина се брани лепотом и знањем”, који је такође подстакнут Ршумовим стиховима, и хор Дечјег културног центра.